« Takaisin

THL tarjosi yli 10 000 suomalaiselle laajan, ilmaisen terveystarkastuksen – osallistujat ovatkin liian terveitä

20.04.2017 08:29

Innokkuus osallistua terveystutkimuksiin on hiipunut Suomessa jo niin paljon, että tulokset vääristyvät.

Hyvinvointirannekkeiden, terveystestien ja muiden oman terveyden seuraamiseen käytettävien mittareiden kauppa on käynyt viime vuodet kuumana. Samaan aikaan suomalaisten into käydä terveystarkastuksissa ja osallistua kansallisiin terveystutkimuksiin on laskenut selvästi.

Uusin esimerkki on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Finterveys-tutkimus, joka tarjoaa laajat ja ilmaiset terveystarkastukset yli 10 000 suomalaiselle. Tai tarjoaisi, jos kaikki kutsutut osallistuisivat. Vielä vuonna 2000 vastaavan tutkimuksen osallistumisprosentti oli lähes 90.

– Heikoimmilla paikkakunnilla on nyt päästy noin puoleen. Osa kutsutuista kertoo, ettei katso tarkastusta tarpeelliseksi, koska on äskettäin käynyt. Tai sitten oma terveys ja tutkimukset eivät yleensäkään kiinnosta. Jotkut kertovat olevansa liian sairaita tai kiireisiä osallistuakseen, sanoo tutkimuspäällikkö Päivikki Koponen THL:n terveydenseurantayksiköstä.

Työttömät jäävät tulematta

Toinen ongelma on se, että kansallisiin terveystutkimuksiin osallistuvat muita useammin hyvin koulutetut, työssäkäyvät ihmiset – jotka huolehtivat muutenkin hyvin terveydestään. Koposen mukaan kutsuttavat valitaan satunnaisotannalla juuri siksi, että osallistujia saataisiin kattavasti eri väestöryhmistä.

– Työttömät ja vähemmän koulutetut jäävät herkemmin tulematta. Monet tietävät jo omat terveyspulmansa eivätkä halua, että niistä muistutetaan. Juuri heidän kannattaisi tietysti tarkastukseen tulla, jotta voitaisiin ehkäistä tulevia terveyspulmia.

Koponen muistuttaa, että kansalliset tutkimukset muodostavat hyvin tärkeän tietolähteen tutkimuksille, joissa selvitetään sairauksien syitä ja niiltä suojaavia tekijöitä.

– Meillä on Suomessa kansainvälisesti ajatellen poikkeuksellisen laaja terveystietoarkisto. Aineistot ovat hyvin laajassa tutkimuskäytössä suomalaisissa yliopistoissa ja maailmalla. Sadat tutkijat eri yliopistoissa hyödyntävät niitä.

Lähde: http://yle.fi/uutiset/3-9569584

 


Jaa kirjanmerkki Jaa kirjanmerkki: ...

Hengitysliitto ry, Oltermannintie 8 / PL 40, 00621 Helsinki, puh. 020 757 5000.
Tilaa tupakoinnin lopettamiseen liittyvää materiaalia. Rekisteriseloste