« Takaisin

Selvää terveyshyötyä saataisiin tukemalla kuudenlaisia valintoja

20.04.2017 08:54

Terveys kaikissa politiikoissa (Health in all policies) on viime vuosina paljon käytetty slogan. Sillä yritetään korostaa uudenlaista ajattelua, jonka mukaan terveysnäkökohdat tulisi aina huomioida poliittisessa päätöksenteossa.

Meidän yhteiset poliittiset päätöksemme voivat olla joko terveyttä ja terveellisiä valintoja tukevia tai ei-niin-tukevia. Hyviä esimerkkejä ovat tupakkapolitiikka ja rokotuspolitiikka. Muita ovat vaikkapa oikeus yhtäläiseen ja tasa-arvoiseen päivähoitoon sekä peruskoulutukseen.

Valitsemamme poliitikot tekevät näitä päätöksiä. Uuden maakuntalainsäädännön mukaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen vastuu on jätetty pienimpiin yksiköihin, kuntiin, ikään kuin alimmalle poliittiselle tasolle, toki myös lähimmälle. Valtakunnan politiikassa tehdään silti kaiken aikaa väestön terveyteen vaikuttavia päätöksiä.

Selvää terveyshyötyä saataisiin tukemalla kuudenlaisia valintoja: että ihmiset eivät juo liikaa alkoholia, tupakoi tai syö epäterveellisesti, liikkuvat ja nukkuvat tarpeeksi sekä kuuluvat yhteisöön, eivät ole yksinäisiä. Siis ihan niitä yksinkertaisia perusjuttuja, moneen kertaan toistettuja, tiedettyjä ja osoitettuja. Eräs työkaveri neuvola-, kouluterveydenhuolto- ja opiskeluterveydenhuoltoajalta totesikin, että näiden markkinointi on perin hankalaa, kun on asia on niin tuttua, ei mitään uutta ja säväyttävää!

Lähde: http://www.duodecim.fi/2017/04/19/terveys-on-kaikissa-politiikoissa/


Jaa kirjanmerkki Jaa kirjanmerkki: ...

Hengitysliitto ry, Oltermannintie 8 / PL 40, 00621 Helsinki, puh. 020 757 5000.
Tilaa tupakoinnin lopettamiseen liittyvää materiaalia. Rekisteriseloste