« Takaisin

Pääkirjoitus: Tupakka kärysi sisällä kotona ja töissä pitkälle 80-lukua Koillismaalla – asennemuutos on ollut valtava

11.08.2017 08:48

Vaikka olisi kansa­ne­dus­taja, maakun­ta­neuvos ja kunniakonsuli, polttaminen hävettää, Pauli Saapunki kertoi tupa­koin­nis­taan (KS 10.8.2017). Saapunki halusi julkisesti kertoa yli 40 vuotta kestäneestä niko­tii­ni­or­juu­desta rohkais­tak­seen muita lopettamaan.

Asenne tupakointiin oli aivan toinen, kun Saapunki sytytteli ensimmäisiä savukkeitaan vuosikymmeniä sitten. Tupakointia pidettiin jopa aikuisuuden osoituksena. Tupakka kärysi Koillismaan taloissa ja työpaikoilla sisällä pitkälle 80-lukua. Oli suorastaan epäkoh­te­li­asta, jos vieraalle ei kannettu tuhkakuppia nenän eteen.

Lainsäädäntö kiristyi sitä mukaa, kun tietoisuus tupakoinnin haitoista lisääntyi. Ensimmäiset kiristykset tulivat 70-luvun lopulla. Asennemuutos eteni hitaammin, mikä käy ilmi nuorten tupakoinnista. Vielä vuonna 2005 noin neljännes nuorista tupakoi. Kymmenen vuotta myöhemmin määrä oli tippunut 11 prosenttiin.

Tupakoinnin kitkemistä on edesauttanut säädösten vähittäinen kiristyminen. Ravintoloista tuli savuttomia kesäkuussa 2009. Alussa poru oli kova, mutta kuka enää suostuisi nauttimaan ruokaa tai juomaa savun keskellä? Tuskin kukaan.

Kuusamon kaupungista tuli savuton työpaikka vuoden 2014 alussa. Päätös oli looginen jatke sille, että tupakointi kaupungin oppi­lai­tok­sissa oli kielletty jo aiemmin. Tuntuu jo suorastaan käsit­tä­mät­tö­mältä, että lukiolla ja ammat­ti­op­pi­lai­tok­sella oli aikoinaan tupakkapaikat.

Tupakoinnin väheneminen osoittaa, että tupakan vastainen taistelu on mahdollista voittaa. Siihen tarvitaan sekä yhteiskunnan ohjausta että ihmisten henki­lö­koh­taisia ratkaisuja. Pauli Saapunki teki omansa, mistä hatunnosto hänelle.

Lähde: http://www.koillissanomat.fi/mielipidepaakirjoitus/paakirjoitus-tupakka-karysi-sisalla-kotona-ja-toissa-pitkalle-80lukua-koillismaalla--asennemuutos-on-ollut-valtava-6.241.271555.0dab17cace


Jaa kirjanmerkki Jaa kirjanmerkki: ...

Hengitysliitto ry, Oltermannintie 8 / PL 40, 00621 Helsinki, puh. 020 757 5000.
Tilaa tupakoinnin lopettamiseen liittyvää materiaalia. Rekisteriseloste