Noppapeli

www.stumppi.fi/blogit/Noppapeli

Noppapeli

Sukupuoli: Nainen
Kirjoituksia: 15
Luokka: Lopettaneet


Tuli poltettua! Nyt eteenpäin, hiukan kuumottaa.

2.8.2017 0:55 - ei kommentteja

Niinpä se festariviikonloppu tuli, jota odotin siinä mielessä että miten onnistun olemaan polttamatta. No en onnistunut... Jotenkin sen kyllä tiesi jo etukäteen. En onnistunut psyykkaamaan itseäni riittävästi. Poltin sen kahden päivän aikana, ehkä 10 röökiä. Siitä on nyt päälle kaksi viiikkoa. Jostain syystä asiasta ei tullut ihmeemmin morkkis, ja toivon vain suuresti, ettei mulle kävisi perinteisesti eli tämä yksi harha-askel olisi se tupakointiin palaamisen alku. Tämä kuulostanee selittelyltä, mutta jotenkin tuntui, että toi viikonloppu oli sellainen poikkeuksen poikkeus, ennen lopetusta sovittu juttu ja siksi siellä "piti" polttaa. Kun nyt ajattelen eteenpäin, en näe mahdollisena, että jossain illanvietossa voisin enää polttaa, koska lähtisihän se polttaminen siitä liikkeelle. En siis kuvittele, että voisin bilepolttaa enää tämän jälkeen. Koskaan. Eli asenne on kyllä hyvä. Eikä ole ollut erilaisia tai isompia mielitekoja kuin ennenkään. En sitten tiedä, onko tuo tupakointi tehnyt myyräntyötä mielessäni. Varovainen saa ainakin olla. Suin surminkaan en tahdo palata polttajaksi. Laskuria en nollaa, saan tsemppiä enemmän neljästä kuukaudesta kuin nollasta.

5. viikko: Salailusta.

3.5.2017 13:01 - ei kommentteja

Kun poltin, mä kuvittelin salaavani tupakoinnin lapsiltani. Olin ollut 6-7 vuotta polttamatta ja sitten aloitin uudestaan, ja jollain lailla olisi ollut niin noloa alkaa yhtäkkiä polttaa heidän edessään. Lisäksi tämän salailun avulla onnistuin sumuttamaan itseänikin aika kauan, selittämään, että enhän oikeastaan polta kuin satunnaisesti (eli jatkuvasti, aina kytäten tilaisuutta hankkiutua lasten luota pois, tupakoimaan...no hiukan kärjistetysti näin, mutta en kärjistä kovin paljoa :( Aina sitä oli tavallaan mielissään, kun kuuli, että he jäävätkin vielä kaverin luokse tms. Koko asenne perhe-elämään oli siis yhden typerän tupakan ansiosta ihan vinksallaan. Nyt, kun en ole polttanut, minulla ei ole enää mennyt energiaa sen pohtimiseen, miten saisin junailtua itselleni tupakointimahdollisuuksia. Olen voinut mennä halaamaan lapsia miettimättä, onko ajoitus sopiva. Joskus aiemmin veikkaan, että jokunen halauskin on jäänyt välistä kun olen ajatellut että huomaavat... Tämän salailun laajuus, tai miten paljon sitä tuli ajateltua ja miten yllättävän paljon se vaikutti, sitä ei varmaan edes tajua, jos ei sitä itse ole harrastanut. Nyt myös esimerkiksi viikonloput, tai kesäloma yhteisine reissuineen tuntuu ihan kivalta, aikaisemmin sellaisissa aina häiritsi se ajatus, että tupakointi tulee olemaan vaikeaa.

Tupakanhajun suhteen minulla oli varoaikana yksi tunti. Olin jotenkin päättänyt mielessäni, että tunnissa tupakanhaju haihtuu minusta. Ei ehkä ihan onnistunut. Ihan varmasti he tiesivät, että poltin.

Nyt tekisi mieli tavallaan ottaa asia puheeksi ja selittää, miksi olen salannut asian ja jopa valehdellut kun ovat kysyneet, poltanko (12-vuotias). Mutta tavallaan se jännittää, tuo kissan nosto pöydälle. Kyllä luulen, että silti olis parasta heidän kanssaan puhua, ettei mun tupakointi jää sellaiseksi ihme salamyhkäiseksi asiaksi. Ja tuota valehtelemista pitäisi kerta kaikkiaan pyytää anteeksi. Olen näyttänyt huonoa esimerkkiä, pakko myöntää. Puhuminen ja avoimuus voisi auttaa myös heitä itse pysymään erossa röökistä. Ainakin olisi konkreettinen esimerkki siitä, miten vaikeaa lopettaminen on :(

Mutta tuossa kertomisessa jännittää sekin, että mitä jos kuitenkin jostain syystä en onnistuisi lopettamaan. Onko minun sitten tunnustettava lapsille, että olen taas polttanut? Onko mielipiteitä tai kokemuksia?

4. viikko: lopetusyrityksiä ja lopetuspäätöksiä.

27.4.2017 12:15 - ei kommentteja

Mä mietin tänään sitä, miten sitä huijaa omaa itseään niin monin tavoin tässä tupakan kanssa. Mulla on nimittäin niin, että jos oikein todella rehellisesti mietin, niin useimmiten olen lopetusyrityksissä tiennyt, milloin homma on menetetty ja tulen lähiaikoina antamaan itselleni luvan polttaa (tai että lupa on jo annettu) Silloin sitä alkaa puhua erilaisista tulevista vaikeista tilanteista näin: "saa nähdä, miten käy, mutta yritän kyllä parhaani". Ja tämä ei ole hyvä, nimittäin yrittäminen ei minulle ole se, millä onnistun, vaan PÄÄTÖS olla polttamatta tänään. Ja sitten minun pitää miettiä, mitä apua tarvitsen siihen, että tuo päätös pitää. Jos annan itselleni luvan "yrittää" olla polttamatta, se helposti sisältää jo epäonnistumisen.

Joskus noissa mun vähemmän ponnekkaissa lopetusyrityksissä sitä on vaan aikonut lopettaa ihan tahdonvoimalla ja pinnistää läpi harmaan kiven, eikä ole varautunut millään lailla mihinkään tai työstänyt asiaa juurikaan mielessään. Niin mulla ne yritykset on tavallaan olleet jo edeltä käsin luovutuksia. Siinä kun olen retkahtanut polttamaan (ja helpommin olen retkahtanut ilman sitä mielessä työstämistä), niin olen voinut vaan levitellä käsiä, että parhaani yritin, mutta on se tupakka vaan niin paha. En tarkoita nyt sitä, että jos retkahtaa polttamaan niin pitäisi vajota hirveisiin itsesyytöksiin. Vaan ehkä sitä, että osaisi ajatella niin, että lopettaminen on aivan hyvin mahdollista ja ennen kaikkea, että minulla on siihen vaadittavat kyvyt, mutta tällä kertaa strategia vuoti, ja ensi kerralla kerään enemmän motivaatiota ja teen paremman strategian.

Kun lopettaminen sujuu hyvin niin ohjat ovat omissa käsissäni ja saatan esimerkiksi puhua siitä, miten paljon tupakkaa tekee mieli, mutta tiedän, että en aio polttaa. Paljon on vaikutusta sillä, miten hyvin olen varautunut vaikeisiin hetkiin, ja nimenomaan henkisesti. Tarvitsen ajattelua ja työstämistä, jotain tukevaa, mihin luottaa kun oikein tekee mieli tupakkaa. Ja tarvitsen myös riittävästi motivaatiota. Minulle se tarkoittaa sitä, että jonkin aikaa tupakoimattomuuden pitää olla aika lailla prioriteeteissani päällimäisenä. Esimerkiksi, luopuisin kosteasta illasta baarissa tupakoivien kaverien seurassa alkuvaiheessa, koska se olisi liian iso riski. Motivaatio voi myös tarkoittaa sitä, että oikeasti toimin niin, että en stressaannu liikaa, olen itselleni kiltti ja muistan rentoutua vähän tavallista enemmän. Ettei sitten tarvitse levitellä käsiä: Pakko oli polttaa kun oli niin paljon stressiä.

Jotenkin itselleni on hyvin selkeät nämä kaksi erilaista tilaa. Toinen on se, jossa olen jo vähän luovuttanut ja tavallaan "jäljessä" kaikissa tilanteissa, joissa antaa tupakanhimon yllättää. Täältä on vaikea kääntää kurssi takaisin, koska tupakanhimot kasvavat voimakkaiksi. Ja sitten on sellainen hyvä tila, jossa olen tavallaan vähän edellä, edeltäkäsin varautunut tupakanhimoihin ja olen mielessäni miettinyt syitä niihin ja mitä tilanteessa tekisin. Tässä tilassa eläminen on minulle paljon helpompaa, koska tupakantuskat eivät kasva niin voimakkaiksi kun ne saa katkaistua jollain järkevällä.


4. viikko. Vaikeaa!

26.4.2017 22:26 - ei kommentteja

Aah...Mä en tajua miksi käy näin, jostain syystä tämä neljäs viikko tuntuu tosi vaikealta. En tunnu paranevan flunssasta, ja olo on koko ajan puolikuntoinen. Mikään ei innosta. Puhti on poissa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Elämä tuntuu merkityksettömältä, sisältö puuttuu. Tulee mieleen, että tupakan ostaminen toisi värit ja terävyyden takaisin. Nostaisi arjen yläpuolelle kun voisi vaan pysähtyä ja nauttia savupilvessä... 

En tosiaankaan aio polttaa, mutta jotenkin tuossakin ajatuskaavassa tuntuu olevan järkeä. Vaikka ihan höpöhöpöähän se on. Mieli on tottunut ratkaisemaan kaikki pulmatilanteet ja pysähtyneisyyden tunteet tupakkatauolla.

4. viikko
24.4.2017 11:16

4. viikko
24.4.2017 11:06

2. viikko: pohdiskelen tätä riippuuvuutta.
11.4.2017 9:15

6. päivä, tippa linssissä.
6.4.2017 12:26

5. päivä
5.4.2017 23:24

4. päivä: identiteetti ja tupakoinnin seksikkyys
4.4.2017 10:19

3. päivä. Töissä.
3.4.2017 9:40

Eka päivä kunnialla ohi!
2.4.2017 22:28

No nyt!
1.4.2017 20:22

No just :(
30.3.2017 14:06

Päivämäärä päätetty!
27.2.2017 13:40

Jaa kirjanmerkki Jaa kirjanmerkki: ...

Hengitysliitto ry, Oltermannintie 8 / PL 40, 00621 Helsinki, puh. 020 757 5000.
Tilaa tupakoinnin lopettamiseen liittyvää materiaalia. Rekisteriseloste