Tupakansavu vahingoittaa terveyttä

Ympäristön tupakansavu on yksi tärkeimmistä ehkäistävissä olevista tautien ja kuoleman aiheuttajista.

Yhteensä tupakoinnin seurauksena maailmassa kuolee vuosittain yli 5,7 miljoonaa ihmistä, joista passiivinen tupakointi aiheuttaa yli 600 000 kuolemaa ja aktiivinen tupakointi 5,1 miljoonaa kuolemaa. Noin yksi sadasta kuolemasta maailmassa vuosittain on passiivisen tupakoinnin seurausta. Siihen kuolevista 47 % on naisia, 28 % lapsia ja 26 % miehiä.

Passiivisesta tupakoinnista aiheutuu myös merkittävä tautitaakka - erityisesti lapsille ja naisille. Tämä selviää kansainvälisen tutkimusryhmän tutkimuksesta, jossa selvitettiin passiivisen tupakoinnin aiheuttamaa tautitaakkaa koko maailmassa.

Ympäristön tupakansavulle altistuminen aiheuttaa samoja terveyshaittoja kuin tupakointi. Altistuminen lisää muun muassa syöpä- ja keuhkosairauksien sekä sydän ja verisuonitautien riskiä. Suomessa noin 50–300 henkilön arvioidaan kuolevan vuosittain sydän- ja verisuonitauteihin, jotka liittyvät altistumiseen ympäristön tupakansavulle.

Raskauden aikainen altistuminen lisää raskauskomplikaatioiden ja sikiön kehitysvaurioiden riskiä. Lasten altistuminen tupakansavulle aiheuttaa kroonisia hengitystieoireita sekä lisää merkittävästi riskiä sairastua myöhemmin astmaan.

Päivitetty 11.04.2014
Jaa kirjanmerkki Jaa kirjanmerkki: ...

Hengitysliitto ry, Oltermannintie 8 / PL 40, 00621 Helsinki, puh. 020 757 5000.
Tilaa tupakoinnin lopettamiseen liittyvää materiaalia. Rekisteriseloste