Tupakan vaikutukset ympäristöön

Tupakan viljely, valmistaminen ja käyttö kuormittavat luontoa, jouduttavat ilmastonmuutosta ja aiheuttavat kärsimystä ihmisen lisäksi myös eläimille. Erityisesti tupakan tuotannosta kärsivät kehitysmaat.

Tupakka valtaa pellot ja metsät

Tupakan viljelyllä ja tupakkatuotteiden valmistuksella on suora vaikutus luontoon sekä paikallisen väestön elinkeinoihin ja ravitsemustilanteeseen. Viljely vaatii paljon vettä ja maa-alaa, eikä se tuota ravintoa kenellekään. Metsää kaadetaan, jotta tupakan kuivattamiseksi ja aromatisointiin saadaan polttopuuta. Metsien kaataminen jouduttaa ilmastonmuutosta, köyhdyttää maaperää ja synnyttää autiomaita.

Myrkkyjä ympäristöön

Tupakan kasvattamisessa käytetyt lannoitteet ja hyönteismyrkyt aiheuttavat vahinkoa ympäristölle ja viljelijälle. Ympäristöä myrkyttävät myös ne 5,3 triljoonaa tupakantumppia, jotka tupakoitsijat jättävät vuosittain jälkeensä. Lue artikkeli tupakkaplantaasien lapsityöläisistä Tupakkaplantaasin tyttö.

Eläimetkin kärsivät

Myös eläimet kärsivät tupakan tuotannosta. Sademetsien hakkaaminen hävittää monien lajien pesäpaikat. Tämän lisäksi eläimiä käytetään koe-eläiminä, kun tutkitaan tupakansavun vaarallisuutta.

Päivitetty 12.01.2016
Jaa kirjanmerkki Jaa kirjanmerkki: ...

Hengitysliitto ry, Oltermannintie 8 / PL 40, 00621 Helsinki, puh. 020 757 5000.
Tilaa tupakoinnin lopettamiseen liittyvää materiaalia. Rekisteriseloste