Nuuska

Nuuskan käyttö alkoi lisääntyä 1990-luvulla. Erityisesti sen käyttö yleistyi urheilua harrastavien nuorten parissa. Nuuskan, kuten muidenkin tupakkatuotteiden käyttö on terveydelle haitallista. Se ei myöskään sovellu apukeinoksi tupakoinnin lopettamiseen, sillä tutkimusten mukaan nuuska ei ole olennaisesti vähentänyt tupakkatuotteiden kulutusta, vaan pikemminkin toiminut porttina savukkeille.  

Mitä nuuska on?

Nuuska on suussa käytettävä tupakkajauheesta tehty kostea möykky tai nenään vedettävä kuiva tupakkajauhe. Suomessa käytetään lähinnä ruotsalaista suunuuskaa.

Kuka Suomessa nuuskaa?

Nuuskaa käytti vuonna 2013 päivittäin 2,9 prosenttia 15–64-vuotiaista miehistä. Nuuskaaminen on yleisintä 35-44-vuotiailla miehillä, joista 6,3 prosenttia ilmoitti nuuskaavansa päivittäin. Satunnaisesti nuuskaa käytti 3,8 prosenttia miehistä. Satunnaisesti eniten nuuskaavat 25–34- vuotiaat, joista 9,3 prosenttia ilmoitti nuuskaavansa satunnaisesti. Naisten nuuskan käyttö on hyvin harvinaista ja naisten päivittäinen nuuskaaminen lähes olematonta, 0,1–0,2 % luokkaa.

Nuuskan maahantuonti, myynti tai levittäminen myyntiä varten on tupakkalain mukaan kiellettyä

Suomessa nuuskan myynti ja maahantuonti on kielletty kuten muissakin EU-maissa. Nuuskaa ja savukkeita saa tuoda maahan verovapaasti vain matkustajatuontina omaan henkilökohtaiseen, perheen käyttöön tai lahjaksi. Ruotsissa nuuskan (”snus”) valmistus ja myynti on sallittu poikkeusluvalla

 

Lisätietoa: THL

Päivitetty 12.01.2016
Jaa kirjanmerkki Jaa kirjanmerkki: ...

Hengitysliitto ry, Oltermannintie 8 / PL 40, 00621 Helsinki, puh. 020 757 5000.
Tilaa tupakoinnin lopettamiseen liittyvää materiaalia. Rekisteriseloste