Lihottaako tupakoinnin lopettaminen?

Pelko painonnoususta voi olla esteenä tupakoinnin lopettamiselle. Painosi ei välttämättä nouse tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Voit itse vaikuttaa asiaan. Kaikilla paino ei nouse lainkaan, useimmilla painonnousu on varsin maltillista, muutamia kiloja.

Tupakka ei laihduta

Tupakka tai nikotiini ei laihduta, eikä tupakoinnin aloittaminen alenna painoa. Tupakoinnin lopettamisen jälkeen paino saattaa nousta. Tyypillisimmät syyt painon nousuun ovat perusaineenvaihdunnan vähentyminen sekä lisääntynyt ruokahalu.

Nälän tunne yleinen vieroitusoire

Tavallisin syy painonnousuun on lisääntynyt syöminen. Nälän tunne ja lisääntynyt ruokahalu ovat tavallisia vieroitusoireita ja ne kestävät usein pidempään kuin muut oireet. Maku- ja hajuaistin palautuminen lisäävät ruokahalua entisestään. Moni voi huomaamattaan korvata tupakan syömisellä, joten tupakoinnin lopettamiseen liittyvään syömishimoon kannattaa varautua. 

Tupakoinnin loputtua elimistöön voi  kerääntyä nestettä, mikä lisää painonnousua ja saa monen antamaan periksi. Ylimääräinen neste katoaa kuitenkin nopeasti itsestään. 

Lopettaminen kannattaa

Kumpi sitten on suurempi riski, ylipaino vai tupakointi? Riippuu minkä sairauden kannalta riskiä tarkastellaan. Syöpäsairauksien kannalta viiden kilon lisäpainolla ei ole suurtakaan merkitystä. Aikuisiän diabeteksessa ylipaino on merkittävä riskitekijä, mutta niin on tupakointikin. On arvioitu, että tupakointi lisää riskiä sairastua aikuisiän diabetekseen yhtä paljon kuin 20 kilon ylipaino. Sydän- ja verenkiertoelinten sairauksien ehkäisyssä painonhallinta on tärkeää, mutta tupakointi on merkittävästi suurempi riskitekijä kuin muutaman kilon ylipaino. Keuhkoahtaumataudissa tupakointi on lähes ainoa riskitekijä, joten painolla ei ole merkitystä.

Päivitetty 09.01.2015
Jaa kirjanmerkki Jaa kirjanmerkki: ...

Hengitysliitto ry, Oltermannintie 8 / PL 40, 00621 Helsinki, puh. 020 757 5000.
Tilaa tupakoinnin lopettamiseen liittyvää materiaalia. Rekisteriseloste